سگ بولداگ، برخلاف ظاهر خشن و قلدری که دارد، حیوانی خوش قلب و مهربان میباشد. محبًوبترین نژاد این سگ، بولداگ انگلیسی است، که یک همراه ایده آل برای خانواده به شمار میآید. این سگ، نیاز به فعالیت زیادی ندارد و همواره خواب و استراحت را ترجیح میدهد.
آشنایی با سگ بولداگ
پپت شاپ آتاپت: شاید بتوان لقب یکی از مهربانترین سگها را، به سگ بولداگ نسبت داد. این حیوان، برخلاف ظاهر خشنی که دارد، بسیار دوست داشتنی میباشد و اگر تنها مدت زمان اندکی را در کنار این سگ سپری کنید، قطعا جایگاه ویژهای در قلب شما پیدا خواهد کرد. این حیوان عجیب، یک همراه ایده آل برای خانواده میباشد و یک گزینهی فوق العاده برای نگهداری در آپارتمان محسوب میشود. چرا که، غالبا سگی تنبل بوده و نیاز به بازی و یا فعالیت زیادی ندارد.
علاوه بر آن، بیشتر ساعات روز را در خواب سپری میکند. به طوری که شاید گاهی، ترجیح بدهد کل روز را در کنار یک شومینهی گرم بخوابد. همچنین، برخلاف دیگر سگ ها، لزومی ندارد، هرروز موی سگ بولداگ را شانه بزنید. اما، به دلیل چروکهایی که بر روی پوست این نژاد وجود دارد، میبایست به صورت منظم پوست حیوان را نظافت کنید.
خاستگاه سگ بولداگ به کشور انگلیس برمی گردد و پرورش آن از قرن ۱۶ میلادی آغاز شده است. بسیاری از افراد سگ بولداگ را به نام بولداگ بریتیش و انگلیسی نیز میشناسند. این سگ، جز محبوبترین سگهای دنیا میباشد و توانسته است از میان ۱۵۵ سگ محبوب جهان، رتبه دوازدهم را به خود اختصاص دهد. البته بولداگ ها به جز گونهی انگلیسی، گونههای دیگری نیز دارند، که در ادامهی این مقاله به معرفی آنها میپردازیم.
جالب توجه است که در گذشته، از سگهای بولداگ برای مبارزات حیوانها نیز بهره میبردند. چرا که، به صورت ذاتی این سگ ها، روحیهی شجاع و قدرت طلبی دارند. در واقع، به هنگام نبرد، هیچ حیوانی حریف آنها نخواهد بود.
مشخصات ظاهری سگ بولداگ
سگ بولداگ، جز سگهایی با جثهی متوسط به شمار میآید و سری بزرگ دارد. جمجمهی این حیوان دارای یک آناتومی پهن میباشد و پوزهی او کوتاه است. همین امر، موجب میگردد تا همواره پوست زیر گردن این حیوانات ظاهری آویزان داشته باشد. آناتومی فک و دهان سگ بولداگ به این صورت میباشد که، فک پایین جلوتر از فک بالایی قرار گرفته است و همواره دندانهای نیشی شکل فک پایین، بیرون از صورت قابل مشاهده میباشند.
وزن سگهای بولداگ ماده، به طور متوسط در حدود ۲۲ الی ۲۳ کیلوگرم میباشد و این وزن در سگهای نر به ۲۵ کیلوگرم میرسد. همچنین، ارتفاع قد این حیوان بین ۳۰ الی ۴۰ سانتی متر میباشد. عمر بولداگهای انگلیسی، با مراقبت و تغذیهی مناسب ۸ تا ۱۲ سال تخمین زده شده است.
بدن این حیوانات، عضلانی بوده و بالاتنهی آنها نسبت به قسمت پایینی بدنشان بزرگتر میباشد. به عنوان یکی از جذابترین خصوصیات ظاهری سگهای بولداگ، میتوان به دم فرخوردهی آنها اشاره داشت. همچنین، این سگ پاهای بسیار کوتاهی دارد و همین ویژگی موجب طرز راه رفتن جالب او میشود.
در واقع نژاد سگ بولداگ، هرگز قدم بر نمیدارد و به گونهای راه میرود که تصور میکنید پاهایش را بر روی زمین میکشد. این اتفاق، موجب قلدر به نظر رسیدن بولداگ شده و گویی حیوانی بسیار خشن را در مقابل خود مشاهده میکنید.
خصوصیات اخلاقی و تربیتیسگ بولداگ
سگ بولداگ، یک حیوان اجتماعی، سرزنده، خوش اخلاق و در عین حال تنبل میباشد. یعنی، اگر یک روز بسیار به شما نزدیک شد و مشغول بازی با این سگ شدید و در یک روز دیگر به استقبال شما نیامد؛ اصلا تعجب نکنید! چرا که، این حیوان مهربان فقط گاهی خواب را به هر کار دیگری ترجیح میدهد.
سگ بولداگ، در واقع با همه کنار میآید و روحیه صلح طلبی دارد. اما، گاهی بسیار کله شق و لجباز میشود. این خصوصیت، موجب ایجاد چالشهایی در رابطه با تربیت او میگردد. از این رو، برای آموزش این سگ میبایست شکیبا باشید و با بهره گیری از جایزه و غذای تشویقی، به سگ انگیزهی بیشتری برای یادگیری بدهید. علاوه بر آن، در نظر داشته باشید که، اگر بولداگ شما علاقمند به انجام آموزش مد نظر نبود، بهتر است تمرین را به زمان دیگری موکول نمایید تا روحیهی سرکشی حیوان بر او غالب نگردد.
حتما ببینید : آموزش تربیت سگ
سگ بولداگ، رفتار خوبی با کودکان دارد و میتواند تبدیل به یک همبازی خوب برای آنها شود. اما، در نظر داشته باشید، در حین سر و کله زدن این سگ با بچه ها، نظارت صاحب سگ یک الزام اجتناب ناپذیرمی باشد. چرا که، اگر کودک موجب عصبانی شدن بولداگ گردد، این احتمال وجود دارد که سگ طی یک عکس العمل غریزی، کودک را گاز بگیرد و یا به او آسیب برساند. به خصوص، بچهها نباید در حین خواب و یا غذا خوردن سگ بولداگ، مزاحم او شوند.
در واقع، خصوصیات رفتاری یک سگ بولداگ، به مقدار زیادی به نژاد آن وابسته است. اما، به طور عمومی، این سگ رابطهی قابل قبولی با سگهای غریبه دارد. اما، در رابطه با هم نژادهای خود کمی قضیه متفاوت است و این سازگاری میتواند به یک دعوای اساسی تبدیل شود. همچنین، سگ بولداگ، علاقهای به گربهها ندارد. اما، میتواند گربهها را نادیده بگیرد و با آنها کنار آید. البته تا زمانی که گربه پای روی دم او نگذارد!
نکات مهم پیش از اقدام به خرید یک سگ بولداگ
- سگ بولداگ، علاقهی خاصی به سفر ندارند.
- بولداگ ها، در حین خواب خر و پف میکنند و گاهی صدای خس خس سینهی آنها را میشنوید.
- سگ بولداگ، یک حیوان غذا دوست و به شدت مستعد چاقی میباشد.
- این سگ ها، با توجه به بینی کوچکی که دارند، نسبت به بیهوشی حساس میباشند و در صورت احتیاج به بیهوشی و جراحی، حتما میبایست تحت نظر یک تیم مراقبتی ویژه باشند.
- زایمان سگ بولداگ پرهزینه است و برای زایمان نیاز به جراحی دارد.
- سگهای بولداگ، هیچ علاقهای به رطوبت و هوای سرد ندارند.
انواع نژادهای سگ بولداگ
هنگامی که حرف از یک سگ بولداگ، به میان میآید، در ذهن بیشتر افراد نژاد بریتیش (انگلیسی) این حیوان نقش میبندد. اما، با گذشت زمان تعدادی از پرورش دهندگان، به فکر ترکیب سگ بولداگ انگلیسی با دیگر سگها افتادند. در نتیجه، نژادهای دیگری نیز از این سگ به وجود آمد، که عبارتند از:
بولداگ فرانسوی
سگ فرنچ بولداگ یا به عبارتی بولداگ فرانسوی، جمجمهای بزرگ، پوزهای کوتاه و اندام کوچکی دارد. این سگ، بسیار بازیگوش و سرزنده میباشد و گوشهایی همچون خفاش دارد. وزن این نژاد از ۹ تا ۱۳ کیلوگرم متغیر است و قد بولداگهای فرانسوی به طور میانگین در حدود ۳۹ الی ۴۷ سانتی متر میباشد.
سگ بولداگ فرانسوی در رنگهای زرد قهوه ای، حنایی، سفید و یا ترکیبی یافت میشود و موهای بدن این حیوان کوتاه میباشد. طول عمر سگ فرنچ بولداگ، کاملا به تغذیه و شیوهی نگهداری از آن بستگی دارد. اما، به طور متوسط ۹ تا ۱۱ سال عمر میکند.
این نژاد، یک ویژگی اخلاقی مشترک با سگهای هاسکی دارد و آن هم، روحیهی شدت اجتماعی آن میباشد. در واقع، بولداگ فرانسوی به سرعت ارتباط خوبی با غریبهها برقرار میکند و عاشق آنها میشود! البته، با وجود این خصوصیت عشق و رابطهی عاطفی عمیق این سگ با صاحب خود همواره پا بر جا میباشد.
این سگ شوخ و باهوش، همواره موجب خنداندن شما میشود و به عنوان یک دلقک تمام معنا به شمار میآید. اما، میبایست توجه داشته باشید که، سگ فرنچ بولداگ روحیهی به شدت وابستهای دارد و هرگز تحمل تنهایی را ندارد.
بولداگ آمریکایی
بولداگ آمریکایی یا به عبارتی امریکن بولداگ، جثهای متوسط تا بزرگ، گوشهایی آویزان و جمجمهای مربعی شکل دارد. وزن بولداگهای نر آمریکایی به طور معمول، بین ۳۲ الی ۵۴ کیلوگرم میباشد و امریکن بولداگهای ماده وزنی در بازه ۲۷ تا ۳۵ کیلوگرم دارند. همچنین، متوسط قد جنس نر، ۵۵ تا ۷۰ سانتی متر و میانگین قد جنس ماده ۵۲ الی ۶۵ سانتی متر میباشد.
سگ بولداگ آمریکایی در رنگهای سفید، قهوه ای، سیاه، حنایی و ترکیبی یافت میشود و به طور متوسط، با تغذیه و مراقبت اصولی، بین ۱۰ الی ۱۲ سال عمر میکند.
این نژاد، بسیار شجاع، کنجکاو، وفادار، مطیع، آگاه، با ذکاوت و پر انرژی میباشد. از این رو، حتما میبایست به تحرک روزانهی این حیوان توجه داشت و او را به منظور تخلیه انرژی به پیاده روی برد. آموزش پذیری این سگ بسیار بالا بوده و مطیعانه به حرفهای مربی سگ خود توجه میکند. در نتیجه، تربیت او بسیار لذت بخش خواهد بود.
تنها در زمانی روحیهی تهاجمی امریکن بولداگ بر او غالب میشود، که خود و یا صاحب خود را در موضع تهدید حس کند. در این هنگام، هیچ ترسی از فدا کردن جان خود ندارد و از یک سگ آرام و مهربان، تبدیل به اژدهایی شجاع و مهاجم میگردد.
بولداگ برزیلی
ماستیف برزیلی، که تحت عنوان سگ بولداگ برزیلی نیز شناخته میشود؛ حیوانی بسیار مقاوم و قدرتمند میباشد، که نسبتا اندام درشتی دارد. وزن بولداگهای برزیلی نر بیش از ۵۰ کیلوگرم و وزن بولداگهای برزیلی ماده بیش از ۴۰ کیلوگرم میباشد. میانگین قد در جنس نر در حدود ۶۵ الی ۷۵ سانتی متر و در جنس ماده چیزی بین ۶۰ تا ۷۰ سانتی متر میباشد.
سگ بولداگ برزیلی در رنگهای سیاه، حنایی و قهوهای (همراه با مخلوطی از دیگر رنگ ها) یافت میشود و به طور میانگین، ۹ الی ۱۱ سال عمر میکند.
بارزترین ویژگی این سگ، قدرت ردیابی فوق العاده آن میباشد. از طرفی، به خاطر روحیهی تهاجمی ماستیف برزیلی، نگهداری از آن در بسیاری از کشورها دارای ممنوعیت است. از این رو، به طور کلی گزینهی مناسبی به عنوان یک پت خانگی به شمار نمیآید.
بولداگ اسپانیایی
بولداگ اسپانیایی، با نامهای دیگری نیز همچون: دانمارک بزرگ، آلانو اسپانیاییو آلانو اسپانول شناخته میشود. این نژاد، پوزهای کوتاه، گوشهایی دراز، جمجمهای بزرگ، پوستی چروکیده و یک بینی پهن دارد.
سگهای بولداگ اسپانیایی، چهرهی سیاه رنگی دارند، که همین ویژگی موجب ترسناک به نظر رسیدن آنها میشود. میانگین قد در بولداگهای اسپانیایی نر حدود ۵۸ الی ۶۳ سانتی متر و در بولداگهای اسپانیایی ماده در حدود ۵۵ تا ۶۰ سانتی متر است. وزن این حیوانات نیز در بازه ۳۴ تا ۴۰ کیلوگرم متغیر میباشد.
سگ بولداگ اسپانیایی در رنگهای قهوه ای، سیاه، حنایی و مخلوطی از این سه رنگ یافت میشود. همچنین، این حیوان با هر بار زایمان ۴ الی ۸ توله به دنیا میآورد. عمر مفید بولداگهای اسپانیایی، با مراقبت و چکاب منظم ۱۱ الی ۱۴ سال تخمین زده شده است.
از خصوصیات رفتاری این نژاد میتوان به مهربانی، مطیع بودن، شجاعت و فداکاری آن اشاره داشت. همچنین، بولداگهای اسپانیایی زیاد پارس نمیکنند و رفتار مسالمت آمیزی با بچهها دارند.
بیماریهای رایج سگ بولداگ
پیش از اقدام به خریدیک سگ بولداگ، میبایست در رابطه با وضعیت سلامتی این حیوان نیز، آگاهی کسب نمایید. این نژاد، در رابطه با برخی بیماری ها، بیش از دیگر سگها مستعد ابتلا میباشد. از این رو، در ادامه به تشریح شایعترین بیماریهای این نژاد میپردازیم.
سندروم تنفسی براکیوسفالیک: همانطور که پیشتر نیز گفتیم، آناتومی جمجمهی سگهای بولداگ، به صورت پهن و کوتاه میباشد و بینی کوتاه و باریکی دارند. از این روی، این حیوانات بیش از دیگر نژادها در معرض ابتلا یه معضلات تنفسی مثل سندروم براکیوسفالیک میباشند. این بیماری، اگر با اضافه وزن همراه شود بیش از هر زمان دیگری، علائم خود را بروز میدهد.
توصیه میشود، هرگاه کم اشتهایی، سرگیجه، نفس نفس زدن های غیرعادی و هر گونه علائم مشکوک دیگررا در سگ مشاهده نمودید، در اولین فرصت او را برای تشخیص و شروع درمان نزد دامپزشک ببرید. در بسیاری از موارد، اختلالات مربوط به ریه و مجاری تنفسی، با کنترل سطح استرس، فعالیت و دیگر مراقبتهای خاص سگ، قابل کنترل میباشد.
درماتیت: پوستسگ بولداگ، به صورت طبیعی مملو از چین و چروک میباشد. همین خصوصیت، موجب به دام افتادن رطوبت در میان لایههای پوست حیوان و متعاقبا ابتلا به عفونتهای پوستی میگردد. در صورتی که، قسمت و یا قسمتهایی از پوست سگ دچار قرمزی، بوی نامطبوع و یا ریزش مو شد، احتمال مبتلا شدن حیوان به درماتیت وجود دارد. در نتیجه، همواره میبایست توجه ویژهای به نظافت پوست سگ داشته و به خوبی چین و چروکهای پوست او را خشک نمایید.
دیسپلازی هیپ: دیسپلازی هیپ، یک بیماری ژنتیکی میباشد، که از نسلی به نسل دیگر در بولداگها انتقال مییابد و اکثر این حیوانات را درگیر میکند. در طی این اختلال، استخوان ران به صورت صحیح در جایگاه مفصل لگن قرار نمیگیرد و موجب لنگیدن، رنج و درد در حیوان میشود.
دیسپلازی هیپ، از کودکی در ساختار استخوانی تولهها وجود دارد و با رشد سگ، نشانههای آن ظاهر میشوند. به خصوص اگر، حیوان دچار اضافه وزن نیز باشد، علائم دیسپلازی هیپ تشدید میشود. در صورت تشدید این بیماری، این احتمال وجود دارد که سگ رفته رفته مفاصل خود را از دست بدهد و فلج گردد. اما، با تشخیص به موقع میتوان این معضل را کنترل نمود. گاهی اوقات نیز پزشکان عمل جراحی را پیشنهاد میکنند.
چشم گیلاسی: بیماری چشم گیلاسی، که به اسم بیماری پلک سوم نیز شناخته میشود، ناشی از یک اختلال غشایی در چشم میباشد. در واقع، هنگامی که غدهی موجود در پلک سوم ضخیم شود و از جایگاه خود خارج گردد، صاحب سگ متوجه تورم و قرمزی این توده خواهد شد.
خشکی چشم، زوزه کشیدنهای غیر عادی و آبریزش چشمی از علائم شایع این بیماری هستند و اغلب این اختلال، برای بولداگهای زیر دو سال پیش میآید.
توصیه میشود، در صورت مشاهدهی نشانههای مذکور، فورا حیوان را نزد دامپزشک ببرید تا پروسهی درمان حیوان آغاز شود. در غیر اینصورت، بیماری چشم گیلاسی میتواند به نابینایی حیوان ختم گردد.
کم کاری تیروئید: یکی از شایعترین بیماریهایی که سگ بولداگ در معرض ابتلا به آن میباشد، کم کاری غدهی تیروئید است. منشا این بیماری، به سیستم ایمنی بدن باز میگردد و دارای علائمی از قبیل: خستگی مفرط، چاقی، ریزش مو، عدم تحمل نسبت به سرما، خشکی پوست، افزایش کلسترول و کم خونی دارد.
در این شرایط، به طور معمول دامپزشکان داروی لووتیروکسین تجویز مینمایند، تا کم کاری این غده جبران گردد. در واقع، کم کاری تیروئید درمانی ندارد و تنها میتوان با داروهای خاصی آن را مدیریت کرد.
نفخ: نفخ یکی از اختلالاتی میباشد که نه تنها برای سگ بولداگ، بلکه برای همهی سگها اتفاق میافتد و نباید از آن ساده گذر نمود. مشکل نفخ، زمانی بروز مییابد که معدهی حیوان قادر به هضم غذا نباشد و دچار پیچ خوردگی معده شود.
از علائم نفخ میتوان به ترشح بیش از حد بزاق، برآمدگی شکم، له له زدن غیرعادی حیوان، دشواری در حرکت و تلاش ناموفق برای استفراغ اشاره داشت. در این شرایط، میبایست حیوان را به نزدیکترین بیمارستان دامپزشکی برسانید. در غیر این صورت، احتمال مرگ حیوان وجود خواهد داشت.
به منظور جلوگیری و رفع نفخ در سگ بولداگ، میتوانید حبوبات را از غذای سگ به صورت موقت حذف نمایید، غذای انسانها را در اختیار حیوان قرار ندهید، از آنزیمهای هضم کنندهی مخصوص در غذای سگها استفاده نمایید و یا فعالیت بدنی آنها را بالا ببرید.
رژیم غذایی سگ بولداگ
رژیم غذایی سگ بولداگ، بسیار حائز اهمیت میباشد. توله سگهای بولداگ، برای رشد اصولی خود نیاز دارند تا دائما غذا بخورند و حتی بعضی اوقات چهار وعده در روز غذا میخورند. اما، لازم است یک برنامهی غذایی مقوی برای آنها ترتیب دهید تا کلیه املاح معدنی مورد نیاز بدنشان تامین گردد.
به طور متوسط، توله سگهای بولداگ به ازای هر یک کیلوگرم از وزن خود به ۴۰ تا ۱۲۰ کالری خوراک نیاز دارند. به عنوان مثال، یک توله سگ ۴ کیلوگرمی روزانه ۱۶۰ کالری غذا میخورد. البته این میزان، بنا به سطح فعالیت سگ میتواند به ۶۰۰ کالری در روز نیز برسد.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که سگ بولداگ از همان تولگی نیز، به شدت مستعد زیاده روی در خوراک و اضافه وزن میباشد. از این رو، حتما میبایست روی میزان غذا خوردن این سگها مدیریت داشته باشید.
حداقل تا سنین ۳ الی ۴ ماهگی میبایست رژیم غذایی سگ را به صورت ثابت نگه داشت؛ اما، بعد از آن میتوانید اندک اندک خوراکهای جدیدتری به برنامهی غذایی او اضافه نمایید. بعد از اعمال این تغییرات غذایی، اگر حجم مدفوع سگ بولداگ، افزایش یافت و حالت نرمی داشت، بهتر است به برنامهی غذایی قبل برگردید و دو هفته به همین روال ادامه دهید. بعد از دو هفته، یک غذای جدید و متفاوت دیگر را امتحان کنید.
سگ بولداگ، به طور معمول در سنین بلوغ خود نیاز به غذای بیشتری پیدا میکند و کالری مورد نیاز هر سگ بسته به میزان فعالیت او متفاوت خواهد بود. بولداگهای بالغ، معمولا به صورت روزانه حدود ۱۱۴۵تا ۱۳۰۰ کالری مصرف میکنند و این میزان در سگهای مسن به روزانه ۹۴۰ کالری کاهش پیدا میکند.
امروزه بسیاری از شرکت ها، اقدام به تولید و عرضهی غذاهای تجاری مفیدی نموده اند، که میتوان از آنها برای تغذیه بولداگها بهره گرفت. به طور کلی، در نظر داشته باشید که رژیم غذایی یک سگ بولداگ، میبایست مجموعهای از کربوهیدرات ها، ویتامین ها، چربی ها، پروتئینها و املاح معدنی باشد.
توصیه میشود از ذرت و شکر در رژیم غذایی بولداگها استفاده نکنید. اما، جو و سیب زمینی شیرین گزینههای خوبی برای تامین کربوهیدرات و پروتئین مورد نیاز حیوان میباشند.
یکی دیگر از فاکتورهای مهم در رژیم غذایی بولداگ ها، رعایت تنوع در برنامهی غذایی آنها میباشد. بدین وسیله، کلیه نیازهای تغذیهای سگ تامین شده و سطح سلامت او ارتقا مییابد.
غذاهایی از قبیل: انگور، مخمر، شکلات، کشمش، پیاز، سیر، نوشیدنیهای حاوی الکل و کافئین جز خوراکهای سمی و کشنده برای سگ بولداگمی باشند. از این روی، هرگز آنها را در اختیار حیوان و یا در معرض دید او قرار ندهید. و موادی مثل غذاهای چرب و پر ادویه، لوبیا نخود فرنگی، شیر و… برای سگ کشنده نمیباشند، اما مصرف آنها نیز توصیه نمیشود.