سگ هاسکی سیبری Siberian Husky

سگ هاسکی سیبری Siberian Husky

سگ هاسکی، حیوانی جسور و مستقل می‌باشد. اگر قصد نگهداری از این سگ را به عنوان پت دارید، می‌بایست در نظر داشته باشید این حیوان نیاز به زندگی در یک محیط سرد و یا معتدل دارد و بسیار اجتماعی و کنجکاو می‌باشد. همچنین، سگ هاسکی رفتار خوبی با کودکان دارد. اما، برای چهارپایان کوچکتر از خود خطر آفرین می‌باشد.

آشنایی با سگ هاسکی

پت شاپ آتاپت: سگ هاسکی، ظاهری زیبا، جسور و مشابه گرگ‌ها دارد. همانطور که از نام این سگ مشخص میباشد، خاستگاه آن متعلق به ناحیه‌ی به نام چوکچی، در شرق سیبری می‌باشد. سگ هاسکی، از گذشته تا امروز، به خاطر داشتن چشمانی محصور کننده و مقاومت بدنی بالا، محبوبیت زیادی را از آن خود کرده است. این سگ ها، یک همراه خوب برای خانواده می‌باشند و به عنوان حیواناتی گوش به زنگ و ورزشکار از آن‌ها یاد می‌شود، که از بودن در کنار دیگر سگ‌ها نیز لذت می‌برند.

سگ هاسکی

سگ هاسکی، برای افرادی که برای اولین بار قصد خرید سگ دارند، انتخاب مناسبی نمی‌باشد. چرا که، هاسکی‌ها نیاز به صاحبی دارند، که با خصوصیات اخلاقی و ویژگی‌های آن‌ها کاملا آشنا باشد و بتواند آن‌ها را تحت یک آموزش جدی قرار دهد. اگر بخواهیم سگ هاسکی را، در دو کلمه خلاصه کنیم، می‌توانیم او را سگی مستقل و پر انرژی به شمار آوریم.

نژاد سگ هاسکی

مشخصات ظاهری سگ هاسکی

سگ هاسکی، معمولا در رنگ‌های سفید، سیاه، سیاه و سفید، قرمز و سفید و خاکستری یافت می‌شود و چشمان بادامی شکل و براقی به رنگ آبی و یا قهوه‌ای دارد، که باعث جذابیت ظاهری این سگ می‌شود. گوش‌های هاسکی به صورت ایستاده و نوک تیز بوده و لا به لای پنجه‌های او با موهایی پوشانده شده است، که راه رفتن بر روی برف و یخ را برای او سهولت می‌بخشد.

هاسکی‌های نر به طور متوسط ۲۰ الی ۲۷ کیلوگرم و هاسکی‌های ماده ۱۶ تا ۲۱ کیلوگرم، وزن دارند. همچنین، قد سگ‌های هاسکی نر در حدود ۵۱ تا ۶۱ سانتی متر و قد سگ‌های هاسکی ماده به طور متوسط ۴۸ تا ۵۸ سانتی متر می‌باشد.

همچنین، طبق مطالعاتی که توسط محققان صورت گرفته است، به طور معمول این سگ‌ها با مراقب اصولی، بین ۱۲ تا ۱۵ سال عمر می‌کنند.

سگ هاسکی، جز حیوانات خانگی بسیار تمیز و بدون بو به شمار می‌آید. هاسکی، همچون گربه، موهای خود را میلیسد و وسواس خاصی در نظافت خود دارد. بنابراین، اگر به بوی سگ‌ها حساسیت دارید، هاسکی یک انتخاب ایده آل در این زمینه می‌باشد.

نژاد سگ هاسکی dog breed siberian husky

خصوصیات اخلاقی و تربیتی سگ هاسکی

سگ هاسکی، حیوانی باهوش، مستقل و تا حدودی لجباز می‌باشد. این نژاد سگ، با افراد غریبه، مهمان‌ها و کودکان رفتار بسیار خوبی دارد و ذاتا سگی اجتماعی قلمداد می‌شود. از این رو، با دیگر سگ‌ها نیز، به خوبی کنار می‌آید. هاسکی‌ها از همان ابتدای امر، برای دویدن و کشیدن سورتمه تربیت شده اند. بنابراین، به شدت روحیه‌ی بیش فعالی دارند و برای اینکه دچار اختلالات رفتاری نشوند، می‌بایست انرژی آن‌ها به خوبی تخلیه شود.

شاید به خاطر جثه‌ی بزرگ هاسکی ها، گمان کنید می‌توانید از این سگ‌ها به عنوان سگ نگهبان استفاده نمایید. اما، باید بدانید این سگ با هر غریبه‌ای که روبرو می‌شود، ارتباط خوبی با وی برقرار می‌کند. در نتیجه، انتخاب مناسبی برای نگهبانی و محافظت نمی‌باشد.

می‌توان خصلت وفاداری را در اکثر نژادهای سگ‌ها مشاهده نمود. اما، این خصلت کمتر در هاسکی‌ها دیده می‌شود. زیرا، همانطور که گفتیم از بودن در کنار همه لذت می‌برد. اما، این چیزی از علاقه‌ی آن‌ها به صاحبشان و اعضای خانواده‌ی آن‌ها کم نمی‌کند. تنها لازم است تا از همان دوران تولگی، به صورت صحیح و اصولی تحت آموزش قرار بگیرند.

از طرفی دیگر، سگ هاسکی، غریزه‌ی شکار بسیار بالایی دارد و به همین خاطر، نمی‌توان او را با دیگر حیوانات کوچک‌تر تنها گذاشت. با توجه به روحیه‌ی مستقلی که هاسکی‌ها دارند، سگ‌های مطیعی نیستند و به پارس‌های متعدد و زوزه کشیدن‌های متوالی معروف می‌باشند. در نظر داشته باشید، که اگر این نژاد را مدت زیادی تنها بگذارید، دچار اضطراب جدایی شده و شروع به تخریب محیط اطراف خود می‌کند.

اخطار مهمی که در رابطه با هاسکی‌ها وجود دارد، مربوط به نگهداری آن‌ها در محیط باز باغ و یا ویلا می‌باشد. اگر، از سگ هاسکی در چنین محیطی نگهداری می‌کنید، می‌بایست امنیت محیط را به خوبی فراهم کنید تا سگ فرار نکند. همچنین، تجربه ثابت کرده است که هاسکی‌ها علاقه‌ی بسیار زیادی به تخریب باغ و باغچه دارند.

نکته‌ی حائز اهمیت برای نگهداری از یک هاسکی به عنوان پت، این است که این حیوان به طور ذاتی متعلق به هوای سردسیر سیبری می‌باشد. در نتیجه، اگر او را در محیطی گرم و خشک نگهداری کنید، همواره با کندن چاله در زمین به دنبال یافتن محیطی خنک برای خود خواهد بود و از گرما به شدت رنج می‌برد.

انواع نژادهای سگ هاسکی

سگ‌ های هاسکی بنا به خاستگاه اصلی و تفاوت‌های ظاهری و رفتاری به سه گونه‌ی مختلف تقسیم می‌شوند:

هاسکی سیبری اصیل: سگ هاسکی سیبری اصیل (Siberian Husky)، محبوب‌ترین نژاد این سگ‌ها بوده و متعلق به روسیه می‌باشد، که از نظر ظاهری زیبایی خاص و چشمگیری دارد. از آنجایی که این سگ، شباهت زیادی به گرگ دارد، گاهی اوقات، افرادی این حیوان را با گرگ اشتباه می‌گیرند و اقدامات ناشایستی در برابر او انجام می‌ دهند. سگ هاسکی سیبری می‌تواند با هر بار زایمان ۴ تا ۸ توله به دنیا بیاورد. نگهداری از این سگ، در محیط‌های آپارتمانی توصیه نمی‌شود و سازگاری خوبی با گربه‌ها ندارد.

ریزش موی این نژاد از هاسکی ها، در سطح متوسط قرار دارد. اما، با شانه زدن موهای او به صورت یک الی دو بار در هفته، می‌توانید از میزان ریزش موی حیوان بکاهید. هاسکی سیبری، مستعد ابتلا به بیماری‌های آلرژیک نبوده و برای زندگی در آب و هوای سرد و معتدل یک گزینه‌ی ایده آل به شمار می‌آید.

آموزش و تربیت سگ هاسکی، کار دشواری می‌باشد. در واقع می‌توان گفت، تنها از فرمان‌هایی اطاعت می‌کند، که خودش از آن‌ها لذت ببرد. در نتیجه، آموزش این حیوان نیازمند صبر، حوصله و تجربه‌ی کافی می‌باشد و نیازمند اطلاعات کافی و مربی سگ می باشد.

هاسکی مالاموت آلاسکایی: سگ هاسکی مالاموت آلاسکایی (Alaskan Malamute) اصالتا به نواحی قطبی آلاسکا تعلق دارد و بر اساس نام یکی از قبایل آلاسکا نام‌گذاری شده است. هاسکی مالاموت آلاسکایی، از قدیمی‌ترین سگ‌های سورتمه کش بوده و سنگین‌تر و بزرگتر از هاسکی‌های دیگر می‌باشد. این سگ، یک انتخاب ایده آل برای نگهداری در منزل است و از خصوصیات رفتاری آن می‌توان به مهربانی، سرسختی، فداکاری و بازیگوشی اشاره داشت.

این سگ با هربار زایمان ۴ الی ۱۰ توله سگ به دنیا می‌آورد و رابطه‌ی بسیار خوبی با بچه‌های بزرگ دارد. به طوری که، بسیاری از افراد سگ مالاموت دوست صمیمی کودکان می‌دانند.

این سگ ریزش موی مداوم و فصلی دارد، که با شانه زدن مرتب و استفاده از جاروبرقی می‌توانید این ریزش را تا حدی کنترل نمایید. اما، لازم به ذکر است، موهای هاسکی مالاموت آلرژی‌زا نمی‌باشند.

هرگز نباید از یک سگ هاسکی مالاموت در محیط‌های آپارتمانی و کوچک نگهداری نمایید. چرا که، این سگ بسیار چابک، فعال و پر انرژی می‌باشد و کنترل آن در محیط خانه امری دشوار و تقریبا غیر ممکن به شمار می‌آید. از این روی، بهترین مکان برای نگهداری از این نژاد، در فضای باز و محافظت شده می‌باشد.

هاسکی مالاموت، سگی با ذکاوت است؛ اما، این موضوع دلیلی بر تربیت‌پذیری او نمی‌باشد. در واقع، آموزش این حیوان پیچیدگی‌های خاصی دارد و نیاز به زمان، تمرین و تکرار طولانی مدت دارد. در نهایت، اگر رفتاری را یاد بگیرد، به خوبی به آن عمل خواهد کرد.

هاسکی آلاسکایی: تنها دو دسته از هاسکی‌ها به رسمیت شناخته می‌شوند. یکی هاسکی سیبری اصیل و دیگری هاسکی مالاموت آلاسکایی. اما، سگ هاسکی آلاسکایی، به دلیل تفاوت‌های ظاهری و رفتاری که دارد، به عنوان یکی از انواع هاسکی‌ها شناخته می‌شود. این نوع از هاسکی ها، معمولا چشم‌هایی قهوه ای، پاهایی بلند، بدنی کشیده و گوش‌هایی پشمالو دارند و از دو نوع قبلی، سرعت و چابکی بیشتری نیز دارند. به عبارتی، سرعت آن‌ها در نشان دادن عکس العمل، فوق العاده بالا می‌باشد.

رابطه‌ی این سگ با بچه‌ها بسیار خوب می‌باشد. اما، در حین بازی با بچه‌ها همواره نظارت صاحب سگ الزامی است.

آموزش سگ هاسکی

اگر قصد تربیت و آموزش اصولی یک سگ هاسکی را دارید، می‌بایست او را از تولگی نزد خود بیاورید. چرا که، در این دوران هنوز شخصیت سگ به طور کامل شکل نگرفته است و آموزش پذیرتر از دوران بلوغ می‌باشد.

شما به عنوان صاحب سگ، باید در طول دوران آموزش این حیوان ثابت قدم باشید و ناامید نشوید. پروسه‌ی آموزش سگ هاسکی همواره می‌بایست با اخلاق خوش و محبت باشد، تا سگ نسبت به شما حس بدی پیدا نکند. یکی از مهمترین فاکتورهای آموزش حیوانات، در نظر گرفتن تشویق و یک جایزه برای آن‌ها می‌باشد. هنگامی که، سگ شما تمرین خود را به درستی انجام داد، فورا جایزه را به او بدهید، تا ارتباط بین کار درست و جایزه را درک کند.

همانطور که پیشتر نیز ذکر کردیم، هاسکی‌ها همواره مستعد فرار کردن و اکتشاف مکان‌های جدید می‌باشند. از این روی، می‌توانید به سگ در محیط خانه قلاده ببندید و درب را باز بگذارید. در این هنگام، اگر حیوان قصد خروج داشت، فورا درب را ببندید. این عملیات، با تکرار و تمرین موجب شرطی شدن ذهن حیوان می‌شود و پس از مدتی یاد می‌گیرد حق خروج بدون اجازه از خانه را ندارد.

سگ‌های هاسکی به طور ذاتی، وقتی که دچار استرس و یا اضطراب می‌شوند، اقدام به جویدن اشیا می‌کنند. این کار، می‌تواند به دندان‌های آن‌ها آسیب برساند و یا دور از چشم صاحب خود اشیای با ارزشی را از بین ببرند. در نتیجه، توصیه می‌شود، اسباب بازی‌های مخصوصی جویدن را برای آن‌ها فراهم کنید و در اختیارشان قرار دهید.

نکاتی که پیش از خرید سگ هاسکی باید بدانید

پیش از اقدام به خرید سگ هاسکی، می‌بایست چند نکته‌ی مهم را در نظر داشته باشید. از این رو، در ادامه به بیان برخی از فاکتورهای مهم در نگهداری از این سگ جسور و بازیگوش می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

هاسکی‌ها ریزش مو دارند. به خصوص این اتفاق، در فصل بهار بیش از دیگر فصول شایع می‌باشد.

سگ‌های هاسکی، حیوانات نوازش‌پذیری نیستند و روحیه‌ای متکی به خود دارند.

این حیوانات بازیگوش، علاقه‌ی ویژه‌ای به فرار از محیط امن خود و کشف محیط‌های جدید دارند.

یک سگ هاسکی، به سرعت با غریبه‌های دوست می‌شود و انتخاب خوبی برای محافظت از یک مکان نیست.

زمان طلایی برای تربیت سگ هاسکی، دوران تولگی این حیوان می‌باشد و در بزرگسالی، پروسه‌ی آموزش او امری بسیار سخت به شمار می‌آید.

هرگز نمی‌توانید یک هاسکی را، مدت زیادی در خانه تنها بگذارید.

گاهی غریزه‌ی حمله و شکار این سگ، بر او غالب شده و به حیوانات کوچک‌تر از خود آسیب می‌رساند.

هاسکی، دوست خوبی برای کودکان می‌باشد. اما، توصیه می‌شود هرگز او را با بچه‌ها تنها نگذارید.

سگ هاسکی، یک حیوان خانگی پر سر و صدا به شمار می‌آید و احتمال دارد صدای زوزه‌های او موجب نارضایتی همسایگان شود.

هاسکی ها، سازگاری خوبی با گربه، همستر و یا دیگر حیوانات کوچکتر از خود ندارند.

سگ‌های هاسکی، به سرعت دچار گرمازدگی می‌شوند و اصلا برای زندگی در محیط‌های گرم و خشک مناسب نمی‌باشند.

بیماری‌های رایج سگ هاسکی

بیماری‌های دندان و لثه: یکی از شایع‌ترین بیماری‌هایی که سگ‌های هاسکی را درگیر می‌کند، مشکلات مربوط به دندان و لثه‌ی آن‌ها می‌باشد. شروع بیماری‌های دندان با تجمع گچ، روی سطح دندان آغاز می‌شود و کم کم این مشکل به به عفونت لثه منجر می‌گردد. اگر به موقع از پیشرفت این بیماری، جلوگیری صورت نگیرد، کبد، کلیه ها، مفاصل و قلب حیوان نیز درگیر خواهد شد و در نهایت این پروسه، به مرگ سگ ختم می‌شود.

بیماری‌های عفونی: سگ هاسکی، به شدت در معرض ابتلا به بیماری‌های ویروسی و عفونی است. این معضل، با واکسیناسیون به موقع قابل پیشگیری می‌باشد. اما، توصیه می‌شود به طور منظم حیوان را برای چکاپ نزد دامپزشک ببرید.

بیماری‌های انگلی: بیماری‌های انگلی، جز خطرناک‌ترین بیماری‌های مربوط به سگ ها، به خصوص سگ هاسکی می‌باشند. بسیاری از انگل ها، از طریق گوش و پوست، به بدن حیوان وارد شده و او را درگیر می‌کنند. کرم‌های قلاب، قلبی، گرد و شلاقی می‌توانند به وسیله گزش پشه‌های ناقل بیماری، نوشیدن آب آلوده و پیاده روی در خاک ناپاک به بدن سگ‌های هاسکی حمله کنند و موجب درد و رنج حیوان شوند.

برخی از این بیماری‌های انگلی، میان انسان و حیوان مشترک می‌باشند. در نتیجه، می‌بایست پیش از هر چیز با رعایت بهداشت سگ، از ابتلای او به این قبیل بیماری‌ها پیشگیری کنیم و در صورت مشاهده‌ی هرگونه علائم، در سریع‌ترین زمان ممکن اقدام به درمان سگ نماییم.

اضافه وزن: سگ‌های هاسکی نیز، درست مانند انسان‌ها و یا دیگر حیوانات در معرض ابتلا به چاقی می‌باشند. اضافه وزن، زمانی خطرناک خواهد بود، که منجر به ایجاد و یا تشدید بیماری‌های مفصلی، مشکلات گوارشی، اختلالات قلبی و عروقی و… در حیوان شود. از این رو، همواره می‌بایست نظارت ویژه‌ای بر میزان خوراک و فعالیت سگ هاسکی داشته باشید.

اختلالات چشم: مشکلات و بیماری‌های مربوط به چشم، جز رایج‌ترین بیماری‌های ژنتیکی در سگ‌های هاسکی می‌باشد. برای مثال، گلوکوم، یک اختلال دردناک چشمی است، که بیشتر برای هاسکی‌های چشم یخی اتفاق می‌افتد. ایجاد قرمزی در سفیدی چشم، آبریزش چشم، پلک زدن‌های غیر عادی و یا ایجاد لکه در قرنیه از نشانه‌های گلوکوم هستند و در صورت‌عدم تشخیص و درمان به موقع، نابینایی سگ را به دنبال خواهند داشت.

بیماری پانوس (Pannus)، از دیگر اختلالات چشم در هاسکی‌ها می‌باشد، که منجر به مات شدن سطح چشم می‌گردد. این بیماری نیز، در صورت‌عدم تشخیص و درمان فوری کوری را به دنبال دارد. و اما، آب مروارید، سومین معضل مربوط به چشم‌های هاسکی می‌باشد، که در گذشته اصلی‌ترین دلیل نابینایی سگ‌ها بوده است. اما، امروزه با چکاپ و تشخیص به موقع، به وسیله‌ی یک جراحی ساده قابل درمان می‌باشد.

صرع: به طور کلی سه مدل تشنج در سگ‌های هاسکی دیده می‌شود. مورد اول، ناشی از تشنج‌های واکنشی می‌باشد، که یک عکس العمل طبیعی در برابر تشخیص مواد سمی در بدن، نارسایی یک عضو و یا افت قند خون می‌باشد. مورد دوم، که تشنج ثانویه نامیده می‌شود، ناشی از تومور مغزی، سکته و یا ضربه‌ی مغزی می‌باشد.

اگر علت تشنج سگ، هیچ یک از این دو مورد نباشد، دامپزشکان بیماری حیوان را، صرع تشخیص می‌دهند. در این شرایط، معمولا داروهایی برای کنترل و پیشگیری از حملات صرع تجویز می‌شود.

مشکلات غده تیروئید: در صورتی که، تغییرات و یا اختلالاتی مثل: چاقی، پرخاشگری، خشکی پوست و مو، ترس و اضطراب غیر عادی و… را در سگ هاسکی مشاهده کردید، این احتمال وجود دارد که حیوان به کم کاری تیروئید مبتلا شده باشد. این بیماری، ناشی ازعدم ترشح هورمون تیروئید به میزان کافی می‌باشد و برای پیشگیری از این اختلال، توصیه می‌شود سالیانه از سگ آزمایش خون بگیرید.

میلوپاتی دژنراتیو: اغلب، سگ‌های چشم یخی مستعد ابتلا به بیماری عصبی میلوپاتی دژنراتیو می‌باشند. این اختلال ضعف و ناتوانی در پاهای عقبی را به دنبال دارد و در نهایت می‌تواند فلج شدن حیوان را به دنبال داشته باشد. برای کنترل این بیماری مصرف مکمل‌های غذایی، انجام ورزش‌های مخصوص، طب سوزنی و… به تشخیص دامپزشک می‌توانند مفید باشند؛ اما، عملا درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. تنها برای تشخیص میلوپاتی دژنراتیو، می‌توان از آزمایش‌های ژنتیکی بهره برد.

دیسپلازی مفصل ران: دیسپلازی مفصل ران، به دو علت ایجاد می‌شود. یکی عوامل ژنتیکی و دیگری، به دلیل چاقی و وزن بالای حیوان. اگر هاسکی شما، در پاهای عقبی خود لنگ می‌زند و یا نمی‌تواند به راحتی روی پاهای عقبی بخوابد، احتمالا به دیسپلازی مفصل ران، یا به عبارتی آرتروز مبتلا شده است. در موارد حاد این بیماری، دامپزشک عمل جراحی تجویز می‌کند.

عقیم کردن سگ هاسکی

برای نگهداری از یک سگ هاسکی، لازم است تا او را عقیم کنید. این اتفاق، در سگ‌های ماده به وسیله‌ی خارج کردن رحم و تخمدان انجام می‌شود و برای سگ‌های نر به وسیله‌ی برداشتن بیضه‌ها صورت می‌گیرد. با این کار، احتمال بارداری در حیوان از میان می‌رود و به هنگامی که سگ برای جراحی عقیم‌سازی بیهوش شده است، می‌توان برخی از بیماری‌های احتمالی او را نیز، شناسایی و درمان نمود.

برای مثال، می‌توان در این فرصت از استخوان و مفاصل حیوان عکس برداری کرد و یا در صورت نیاز دندان‌های او را معاینه و جراحی نمود. از این رو، اگر قصد نگهداری از یک هاسکی جذاب و جسور را دارید، می‌بایست توجه ویژه‌ای به وضعیت سلامتی او داشته باشید.

رژیم غذایی سگ هاسکی

سگ هاسکی، معمولا ذائقه‌ی متفاوت‌تری نسبت به دیگر سگ‌ها دارد. به طوری که، هنگامی که سیر باشد لب به غذا نمی‌زند، اگر میزان فعالیت آن‌ها در طول روز بالا بوده باشد، بیشتر غذا می‌خورند و برعکس. این در صورتی می‌باشد، که برخی از نژادها تا حدی غذا می‌خورند که دچار تهوع و حالی ناخوشایند شوند.

هاسکی ها، حیوانات تنوع طلبی در صرف غذا می‌باشند. اگر از غذای همیشگی خود خسته شوند و یا بعد از صرف غذا حال بدی پیدا کنند؛ دیگر از آن غذا نخواهند خورد. از این رو، توصیه می‌شود گاهی گوشت، سبزیجات، ماهی و… را به غذای او اضافه نمایید. اما، در نظر داشته باشید، معده‌ی سگ هاسکی، نمی‌تواند غلات را به خوبی هضم کند و یا پنیر زیاد باعث دل درد در او می‌شود.

یک برنامه‌ی غذایی با کیفیت و مغذی برای هاسکی‌ها شامل: انواع ماهی ها، گوشت خام بدون چربی، سیب زمینی، نخود فرنگی، میوه (به ویژه سیب)، پای مرغ، جگر سفید گوسفند و یا گوشت چرخ کرده می‌باشد. اما، در این میان خوراکی‌هایی نیز وجود دارند که مصرف آن‌ها برای سگ هاسکی توصیه نمی‌شود. این مواد عبارتند از: آلو، پیاز، کشمش، لبنیات (بخصوص لبنیات حاوی لاکتوز)، سیر، قهوه، چای، استخوان، خوراکی‌های حاوی الکل و…